_

PRVA ORALNA TERAPIJA U BORBI PROTIV MULTIPLE SKLEROZE

E-mail Ispis PDF
Multipla skleroza je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava koja pogađa milijune bolesnika u svijetu. Točan uzrok bolesti nije poznat, a izbija onda kada imuni sustav napadne mozak tj.mijelin, tvar koja štiti živce. Bolest se obično javlja između 20. i 40.godine života, češće u žena nego kod muškaraca te češće na visokim sjevernim i južnim geografskim širinama nego u područjima bliže ekvatoru. Bolesnici ju opisuju kao "neprijatelja koji im oduzima moć kretanja, vid i razum".

Sva dosadašnja terapija primjenjivala se u obliku injekcija. Krajem 2011.g. pojavio se lijek koji oralnom primjenom omogućuje poboljšanje kvalitete života u bolesnika s multiplom sklerozom. U Sjedinjenim Američkim Državama lijek se naziva Gilenya, a djeluje tako da u limfnim čvorovima sprečava određene imunosne stanice da stignu do mijelina. Klinička istraživanja su pokazala da Gilenya smanjuje recidive multiple skleroze 54% više od placeba i 52% više od drugog lijeka koji se primjenjuje putem injekcije. Iako su terapijski učinci novog lijeka za svaku pohvalu, liječnici u SAD-u upozoravaju da ipak nisu poznate dugoročne nuspojave koje bi se naknadno mogle pojaviti. Od do sada poznatih nuspojava najozbiljnije su usporen puls, smetnje u radu jetre, nakupljanje tekućine u području oka te glavobolje.

U SAD-a su u završnoj fazi testiranja još četiri lijeka za oralnu primjenu koja bi trebala pridonijeti većim mogućnostima lijiečenja i boljim šansama za dobre ishode u borbi protiv multiple skleroze.

43747-hi-open2v2

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

SOS-MS 0800 77 89

 
SOS NOVI
 
 W8AZWHQ78ZWZW789WZ789W
 Skype - SDMSHrvatske
 
 
Untitled-1sdhthsththstjhsrtjh4525252
  
PLIVA logo RGB 0
 
 
emsp new cmyk 350
 

Publikacije

naslovnica-glasila-2013

Select your language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraga