_

Liječenje

HUMANITARNA AKCIJA - Pčelinjim otrovom nadvladava teški oblik multiple skleroze

E-mail Ispis PDF

Mario Brkić iz Kozarice za odlazak na svakodnevne tretmane u Zagreb potroši 170 eura

b4a808018a4008acd9fe8fbca26a97b0

 S teškom bolešću tridesetsedmogodišnji Mario Brkić iz Kozarice, nedaleko od Novske, bori se mjesecima. Polovicom ove godine osjetio je prve simptome, teško hodanje, probleme koji su se od nogu proširili na ruke i tijelo, a stanje se samo pogoršavalo.

Liječenje bez rezultata

Dijagnosticiran mu je teški, brzo napredujući oblik multiple skleroze. Unatoč liječenju u Zagrebu i Varaždinu sve se teže kretao. Supruga i troje djece bili su uz njega, ali vidnog oporavka, nažalost, nije bilo, Mario nije više mogao hodati, sjediti, pojavili su se i ostali poremećaji, završio je u kolicima.

– Bili su to teški dani. Cijeli život obitelji se promijenio. Najgore je što liječenje nije davalo nikakvih vidnih rezultata, no nismo se predavali. Znao sam da je riječ o neizlječivoj bolesti i da bi izlječenje i svaki napredak bilo pravo čudo. Nisam htio ostati prikovan za krevet, tražio sam druge metode ozdravljenja, kazao je Mario. Kako klasična medicina nije davala odgovarajuće rezultate, Mario je zatražio pomoć od liječnice Maje Roje Novak, neurologinje koje vodi privatnu ordinaciju, a posvetila se liječenju inovativnim metodama. One objedinjavaju više terapeutskih pristupa uz korištenje pčelinjeg otrova, kako bi se oboljeli doveo što brže u bolje stanje. Već nakon nekoliko tretmana Mario je osjetio poboljšanje. Nakon šest tjedana došlo je do oporavka, povratila se funkcija hodanja pa Mario već pravi korake uz pomoć hodalice i štapova. Terapije i ubodi pčela koje liječnica koristi u tretmanu, potpuno su vratile osmijeh na Marijevo lice.

– Mario je došao u lošem stanju. Ovo je teška bolest i u ovom trenutku je pod kontrolom, no on će biti u dugoročnom tretmanu. Iako je stanje puno bolje nego na početku, trebat će više godina da bismo govorili o ishodu. Cilj nam je da Mario obnovi radnu sposobnost i vrati se u normalan život, kazala je liječnica. Da bi se to ostvarilo, potrebno je odlaziti u Zagreb na svakodnevne tretmane koji traju više sati.

Na putu ozdravljenja

– Tretmani traju oko tri sata. Koristim i lijekove koji se moraju nabavljati izvan Hrvatske. Prehrana je prilagođena mojem zdravstvenom stanju. Pravo čudo učinili su pčelinji ubodi kojima primam spasonosni otrov. On sadrži različite ljekovite komponente – dodao je Mario. Uz bolest, strpljivo iščekivanje pomaka prema zdravlju, sada ga muče i druge brige. Obitelj se financijski iscrpila. Naime, za odlazak u Zagreb, tretmane i lijekove, u ovoj fazi liječenja treba dnevno dati oko 170 Eura. Do sada su pomagali i brojni drugi, Mario ne nalazi dovoljno riječi kojima bi im zahvalio. Ali i moli sve one koji mogu nešto odvojiti za njegovo liječenje koje sada, kada je na putu ozdravljanja, ne smije prekinuti, da mu pomognu koliko mogu. Za tu svrhu otvoren je i poseban žiroračun u banci, PBZ 234 0009 310302 9407. U humanitarnu misiju uključila se i obitelj Čutić iz naselja Brestača, koja je organizirala humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za liječenje.

AUTOR:
Željko Gašparović/VLM

 

Pruža li HDL kolesterol zaštitu od multiple skleroze?

E-mail Ispis PDF

Prema novim istraživanjima provedenim na životinjama i ljudima apolipoprotein A1 (ApoA1), glavna proteinska komponenta HDL-a, prepoznat je kao zaštitni čimbenik u razvoju multiple skleroze (MS). Ovo otkriće predstavljeno je na godišnjem susretu Društva za neuroznanost u San Diegu, SAD.

genetika 12754918hjhj

Rezultati istraživanja pokazuju niže izmjerene vrijednosti ApoA1 u serumu i plazmi svih bolesnika s multiplom sklerozom u odnosu na zdrave kontrole. Osim toga, težina bolesti je u pozitivnoj korelaciji sa smanjenjem ApoA1. Tako je ekspresija ApoA1 niža za 25% u relapsno remitirajućem, 50% u sekundarno progresivnom, a 75% u primarno progresivnom obliku bolesti.

Multipla skleroza je upalna autoimunosna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava. Poznato je da ApoA1 ima protuupalni učinak. Stoga se pretpostavlja da protuupalni učinak štiti od razvoja simptoma MS-a i sudjeluje u regeneraciji neurona.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi preliminarni rezultati jer bi oni mogli utjecati na terapiju MS-a, usmjeravajući je prema promjeni razine ApoA1.

David Čičić, dr.med.

Izvor: PLIVAmed.net

 

Novi termini savjetovališta u KBC Zagreb

E-mail Ispis PDF

 

Raspored savjetovališta za oboljele od multiple skleroze za naredni period:

 

 • 06. veljače u 15h
 • 05. ožujak u 15h
 • 23. travanj u 15h
 • 21. svibanj u 15h

 

Savjetovalište će se održavati u prostoru Savjetovališta KBC Zagreb, Klinika za neurologiju, poliklinika IV. kat, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb.

Za sve dodatne informacije obratite se na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili telefon: 23 88 176

 

PRVA ORALNA TERAPIJA U BORBI PROTIV MULTIPLE SKLEROZE

E-mail Ispis PDF
Multipla skleroza je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava koja pogađa milijune bolesnika u svijetu. Točan uzrok bolesti nije poznat, a izbija onda kada imuni sustav napadne mozak tj.mijelin, tvar koja štiti živce. Bolest se obično javlja između 20. i 40.godine života, češće u žena nego kod muškaraca te češće na visokim sjevernim i južnim geografskim širinama nego u područjima bliže ekvatoru. Bolesnici ju opisuju kao "neprijatelja koji im oduzima moć kretanja, vid i razum".

Sva dosadašnja terapija primjenjivala se u obliku injekcija. Krajem 2011.g. pojavio se lijek koji oralnom primjenom omogućuje poboljšanje kvalitete života u bolesnika s multiplom sklerozom. U Sjedinjenim Američkim Državama lijek se naziva Gilenya, a djeluje tako da u limfnim čvorovima sprečava određene imunosne stanice da stignu do mijelina. Klinička istraživanja su pokazala da Gilenya smanjuje recidive multiple skleroze 54% više od placeba i 52% više od drugog lijeka koji se primjenjuje putem injekcije. Iako su terapijski učinci novog lijeka za svaku pohvalu, liječnici u SAD-u upozoravaju da ipak nisu poznate dugoročne nuspojave koje bi se naknadno mogle pojaviti. Od do sada poznatih nuspojava najozbiljnije su usporen puls, smetnje u radu jetre, nakupljanje tekućine u području oka te glavobolje.

U SAD-a su u završnoj fazi testiranja još četiri lijeka za oralnu primjenu koja bi trebala pridonijeti većim mogućnostima lijiečenja i boljim šansama za dobre ishode u borbi protiv multiple skleroze.

43747-hi-open2v2

 

METODE KOMPLEMENTARNE I ALTERNATIVNE MEDICINE U LIJEČENJU MULTIPLE SKLEROZE

E-mail Ispis PDF

 

U bolesnika koji boluju od multiple skleroze, komplementarna i alternativna medicina koriste se u polovine do dvije trećine slučajeva. Ako se u obzir uzmu rizici i dobrobit pojedine metode komplementarne i alternativne medicine u kontekstu multiple skleroze naići ćemo na široki raspon. Tako, na primjer, akupunktura, brusnica, vitamin D, tai chi i joga veliku mogućnost pozitivnih efekata i nizak rizik nuspojava, dok su terapije poput stimulacije imunog sustava, upotrebe pčelinjeg otrova i hiperbarične oksigenacije najčešće nedovoljno ispitane, neučinkovite i opasne.

Sama upotreba metoda komplementarne i alternativne medicine najčešće je široko rasprostranjena među pacijentima koji boluju od multiple skleroze, iako neurolozi i ostali zdravstveni djelatnici uključeni u njihovu zdravstvenu skrb često toga nisu niti svjesni. Budući da metode komplementarne i alternativne medicine mogu imati utjecaj na konvencionalnu terapiju multiple skleroze, potrebno se opskrbiti kvalitetnim informacijama o takvim metodama.

Pojam nekonvencionalne medicine najčešće obuhvaća oblike medicine koji se uglavnom ne podučavaju u medicinskim školama niti primjenjuju u bolnicama. Pojmovi komplementarna i alternativna odnose se na načine primjene metoda iz okvira nekonvencionalne medicine. Integrativna medicina označava istovremenu upotreba metoda iz okvira konvencionalne i nekonvencionalne medicine.

Iako se u proteklih deset do petnaest godina mnogo napredovalo na području razumijevanja, dijagnosticirana i liječenja multiple skleroze ipak je terapijski učinak još uvijek ograničen te je upravo zbog toga veliko zanimanje bolesnika za metode iz okvira komplementarne i alternativne medicine.

pills

 

 

9. tjedan mozga

E-mail Ispis PDF
baw.jpgHrvatski institut za istraživanje mozga u sklopu inicijative organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcioniranju mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti organizira 9. tjedan mozga u Hrvatskoj.

Oveo godine posebno će biti obrađene slijedeće teme:
1. Kreativnost i mozak
2. Umjetnost i mozak
3. Slikoviti prikaz mozga
4. Novija dostignuća u neuroznanosti


Više informacija možete doznati na slijedećoj web stranici Hrvatskog instituta za istraživanje mozga http://www.hiim.hr/nova/index.php?kod=baw
 

Natječaj HZZO-a za nabavu interferona - PONIŠTEN

E-mail Ispis PDF
Važna obavijest za oboljele od MS-a u Republici Hrvatskoj!
 
Primili smo službenu informaciju vezanu uz natječaj HZZO-a o nabavi lijekova za 2009. godinu: NATJEČAJ JE PONIŠTEN, te nadalje ostaju sve do sada dostupne vrste interferona. 
 

Povezanost vitamina D i MS-a

E-mail Ispis PDF

„Djeca kojoj će kasnije biti dijagnosticirana multipla skleroza imaju znatno manje koncentracije vitamina D nego njihovi vršnjaci, objavili su kanadski znanstvenici."

 

Alemtuzumab - nova nada za oboljele od MS-a

E-mail Ispis PDF
Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge pokazali su da lijek Alemtuzumab, koji se koristi u liječenju leukemije, može dovesti do dramatičnog poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenata oboljelih od multiple skleroze, tvrde britanski dnevnici Independent i Times pozivajući se na studiju koja je jučer objavljena u New England Journal of Medicine (NEJM).
 

Video prikaz pod nazivom „Razumijevanje multiple skleroze“

E-mail Ispis PDF

Na web stranicama Njemačkog nacionalnog MS društva možete pronaći puno zanimljivih informacija kao i jako dobar video prikaz o radu živčanog sustava, imunološkog sustava, simptomima, uzrocima i oblicima liječenja te tijeku MS-a pod nazivom „Razumijevanje multiple skleroze“. Za sada je video prikaz dostupan na njemačkom i engleskom jeziku.

Pogledajte na

http://www.dmsg.de/ms-verstehen/flash/

 

Natalizumab

E-mail Ispis PDF

natalizumab.jpgNatalizumab je prvo humanizirano monoklonsko antitijelo odobreno za tretman multiple skleroze(MS). Veže se na adhezijeske molekule koje se nalaze na površini stanica imunog sistema a istraživanja pokazuju da se upravo tim vezanjem sprečava migracija isth iz krvotoka u CNS gdje posljedično uzrokuju upalu te oštećenje živčanih vlakana i njihovih ovojnica.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
Stranica 1 od 2

SOS-MS 0800 77 89

 
SOS NOVI
 
 W8AZWHQ78ZWZW789WZ789W
 Skype - SDMSHrvatske
 
 
Untitled-1sdhthsththstjhsrtjh4525252
  
PLIVA logo RGB 0
 
 
emsp new cmyk 350
 

Publikacije

naslovnica-glasila-2013

Select your language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraga